Spring navigationen over og gå direkte til indhold

 

Mors dag - en dag som har rødder i det antikke Grækenland

Hvert år siden 1929 har vi danskere fejret Mors Dag på den anden søndag i maj måned. Og i år er ingen undtagelse. Men hvad er egentlig baggrunden for denne dag? Vi har dykket ned i arkiverne og fundet historien, som har rødder helt tilbage til antikkens Grækenland.

Hvad er baggrunden for Mors Dag?

Traditionen har sine rødder i det antikke Grækenland, hvor folk i foråret hyldede Rhea, som var moder til de olympiske guder. Senere i historien – i 1600-tallet - opstod i England en særlig hyldest til mødre på ’Mødrenes Søndag’, som faldt på den fjerde søndag i fastemåneden.

I moderne tid skal vi helt frem til 1907, hvor en amerikansk kvinde, Anna M. Jarvis, fik sin kirke i staten West Virginia til at holde den første Mors Dag som en mindehøjtidelighed på to-årsdagen for moderens død, og det var den anden søndag i maj.
Rygtet om den smukke skik bredte sig over hele USA, og i 1914 besluttede Kongressen at gøre den anden søndag i maj til en national festdag, hvor enhver på denne dag kunne vise deres mor både glæde og taknemmelighed. Hermed var frøet lagt til en international fejring af mødre.

Første Mors Dag i Danmark i 1929

Mors Dag blev første gang afholdt i Danmark den 12. maj 1929 på initiativ rigsdagsbetjent Christian Svenningsen, der var veteran fra 1. Verdenskrig, hvor han havde kæmpet med de amerikanske styrker. Efter krigen vendte Christian Svenningsen tilbage til Danmark, og med sig havde han ideen til en dansk Mors Dag. Svenningsen blev medlem af ”De Allieredes Danske Vaabenfæller" – en veteranorganisation for danskere, som havde kæmpet med de allierede i 1. Verdenskrig – og det blev på hans opfordring denne forening, som stod bag den første Mors Dag i Danmark. Siden har dagen været en fast tradition, så nu vi i år kan fejre Mors Dag for 89. gang.

Illustration af Anna Jarvis
Den originale plakat til Mors Dag i 1929

Er der specielle blomster til Mors Dag?

Mors Dag har altid været forbundet med blomster, og det er ingen hemmelighed, at dagen er den absolut største blomsterdag i Danmark. Men hvilke blomster skal man vælge?
Her er svaret, at der er næsten ingen begrænsninger. Mange vælger røde roser, men de er ret dyre, fordi prisen på det internationale marked stiger op til Mors Dag. Det hænger sammen med, at også USA, Finland, Italien, Tyrkiet, Belgien, Australien og 90 andre nationer verden over fejrer Mors Dag på samme dag som os. Et rigt udvalg af forskellige snitblomster har betydet nye trends i Mors Dag-binderiet, og de mange muligheder for at kombinere buketter og arrangementer med chokolade og vin eller nogle af de mange andre specialiteter har givet den store blomsterdag en helt ny dimension.

Mors Dag - også til kirkegården

Ligesom Mors Dag første gang i 1907 var en mindedag for moderen til Anna J. Jarvis, er der i de senere år også flere og flere, som lægger blomster på kirkegården på Mors Dag.

Blomsterdage

Bliv klogere på vores blomstrende verden. Hvorfor holdes valentinsdag og hvad er blomsternes sprog? Find svar på det og meget mere...

Bliv medlem

Bliv medlem af Floristen Danmark og vær med i et stærkt fællesskab.

Om Floristen Danmark

Vi er en brancheforening for selvstændige blomsterhandlere og florister, som med en bestyrelse og 11 lokalafdelinger driver en sund forening for vores medlemmer.

Aktuelle nyheder fra Floristen Danmark

Læs vores seneste nyheder og nyhedsbreve, og bliv klogere på hvad der rør sig i vores forening.

Bliv blomsterdekoratør

Kunne du tænke dig et kreativt og selvstændigt job, så er en uddannelse til blomsterdekoratør et godt valg. Det er samtidig et job, som du kan bruge internationalt. Vores uddannelse er blandt de bedste i verden, og danske florister er eftertragtede over alt.